Tillmatningsset
Med ett tillmatningsset kan man fortsätta amma medan man tillmatar. Samtidigt som barnet via amningen kan få i sig bröstmjölk och stimulera mjölkproduktionen får barnet även i sig tillägg via en sond/slang vars ena ände fästs på mammans bröst medan andra änden går till en behållare med bröstmjölk eller ersättning i.

Till en början kan man behöva hålla bägaren högt för att med hjälp av tyngdlagen sätta skjuts på tillägget (ersättning eller bröstmjölk) så att barnet på en gång får lite i sig och blir mer motiverat att suga. Sonden tejpas fast, lämpligen ovanför bröstet. Viktigt att tejpa ganska nära bröstvårtan annars kan sonden vrida sig för mycket åt sidorna men samtidigt med ett sådant avstånd att barnet inte riskerar att få tejpen i munnen. Sonden bör lämpligen sticka ut någon millimeter från bröstvårtans spets för att undvika att sondens öppning vänds in mot bröstvårtan när barnet tar tag.


Det finns färdiga tillmatningsset att köpa på apotek eller barnbutik men man kan behöva fråga speciellt efter det. Man kan också göra ett själv med en flaska och en sondslang.


I vår WEBBSHOP finns det sond och matspruta att köpa. Inom vissa Landsting kan man få eller köpa sond och matspruta via BVC.