Barnets bitande i bröstet kan kan komma vid olika situationer, bland annat dessa:
  • När barnets tänder börjar spricka upp kan det klia och då är det lätt hänt att barnet provar att gnugga med tänderna mot bröstvårtan
  • När barnet börjar följa allt med blicken och vara nyfiken (runt 4 månader) är det många barn som vrider på huvudet och inte kommer på att släppa bröstet
  • Fundera på när under amningstunden som barnet bits. Ofta är det i slutet när barnet inte är lika hungrig utan kanske ligger och "leker" lite….
  • Är det något speciellt som leder till bitning - mamma pratar med syskon, är upprörd eller stressad, mycket stoj runtomkring?
Håll ett finger på barnets haka och när du känner att det är på gång så tryck ned hakan så får barnet ingen kraft att bita. Du kan också försiktigt knipa om barnets näsa eller dra barnet intill bröstet så det får sämre med luft - då släpper det. Du kan också få barnet att släppa taget genom att sätta in ett finger i mungipan på det, så vakuumet släpper.
En del mammor ropar till (sker ju ganska automatiskt) och barnet märker då att det där var inte bra - men pass på - kommer det ett strålande leende sen så stå emot - så inte barnet uppfattar det som roligt
Var försiktig om du har ett känsligt barn - så inte barnet blir rädd för att komma till bröstet. Istället för att rycka bort barnet som ju oftast är första reaktionen - dra det närmare istället så det får ett djupare tag, annars är det lätt att du skadar bröstvårtan.
Förebygg att barnet biter för att få uppmärksamhet - ge ögonkontakt, smek barnet och prata. Du kan prova avbryta amningen, sätta ner barnet på golvet, erbjuda en bitring eller liknande.