Medfödd sök- och sugreflex
De flesta barn som får ligga ostörda på mammas mage efter förlossningen kommer att suga på mammas bröst någon gång under de närmaste timmarna. Barnet visar när hon är beredd att suga genom att knyta ena handen, föra den upp mot munnen och försöka snaska på den. Barnet pickar med huvudet för att försöka hitta bröstet och gapar. Pickandet gör att bröstvårtan förbereds och blir styvare, därför är det bra att inte ha för bråttom. Barnet gapar stort, sträcker ut tungan och försöker hitta bröstet.

Det är ingen idé att försöka få barnet att suga innan den visat de här tecknen. Hud mot hudkontakt underlättar sök- och sugreflexen.
Låt barnet ligga ifred
Eftersom det är bäst att låta barnet ligga hos dig tills hon sugit första gången är det också bäst att vänta med att väga barnet, ringa till anhöriga eller duscha tills efter du ammat. Ta den här tiden för er själva och njut av ert barn! Barn som har sugit under de närmaste timmarna har i fortsättningen lättare att suga med ett bra tag.

Efter den första amningen kan barnet sova i många timmar, barnet är också trött efter förlossningen!
De närmaste dagarna
Andra dygnet är ofta mer hektisk och barnet vill amma ofta, ofta och även på natten. Det är då bra om du kan ta alla tillfällen att vila om du inte får sova så mycket på natten. Barnet börjar bli lite hungrigt och törstigt och verkar aldrig riktigt nöjt. Men det är samtidigt drivkraften till att ”lägga in en beställning” på hur mycket mjölk hon vill ha. När mjölken kommer igång blir det lite lugnare med ammandet men ändå kan det bli ofta tidvis.
Du har mjölk redan från början
Den första mjölken, råmjölken (kolostrum), är det enda ditt barn behöver. Den är väldigt rik på antikroppar och proteiner och gör så att barnet bajsar lättare. Din mjölkproduktion ökar oftast ordentligt på tredje till fjärde dygnet - men med stora variationer på 0 till 14 dagar.

Dina bröst kan då bli svullna eftersom genomblödningen ökar på grund av hormonpåverkan. Det här går över efter några dagar. Att amma oftare minskar besvären med spända bröst.