Det du äter går över i mjölken, men det tar olika lång tid för olika livsmedel. Det hänger ihop med om ämnet är fettlösligt, vattenlösligt, vilken surhetsgrad, måltidens totala sammansättning, hur det bryts ned i din matsmältning osv. Det kan ta allt från nästan omedelbart till flera timmar. Men en till tre timmar kan man nog säga kan gälla de flesta livsmedel.
Nyfödda barn har ett omoget tarmsystem, vilket innebär att en del barn kan vara känsligare än andra för vad du äter under den första tiden. Om du misstänker att barnet reagerar för något av det som du äter, får du pröva sig fram och ta en sak i sänder och utesluta ett livsmedel i minst 4 - 5 dagar. Då kan du pröva igen och reagerar då barnet kan du ju misstänka det livsmedlet.
När det gäller mjölk så uteslut vanlig mjölk minst en vecka. Hjälper inte det kan du gå vidare med att utesluta alla andra mjölkprodukter, dvs ost och livsmedel som innehåller mjölk. Om du utesluter all mjölk- och mjölkprodukter under en längre tid är det viktigt att du får i dig tillräckligt med kalk via andra kalkrika livsmedel och eventuellt tillskott av kalktabletter.
Överkänslighet brukar i regel bero på proteinet i komjölken. Proteinet i ost och syrad mjölk är denaturerat, dvs det är i en mer ”lättsmält” form och det är inte så stora molekyler. Detta innebär att det är lite olika molekyler som går över i bröstmjölken om det är den ”råa” mjölken eller den upphettad/syrad/ystad mjölken. Det är även olika känslighet för olika barn. Så därför kan det vara befogat att ta det i två steg.

Text: Elisabeth Kylberg, november 2013

Källa:
  • Lawrence Ruth A. (2011) Breastfeeding: A Guide for the Medical Professional (Expert Consult - Online and Print)